Followers

Thursday 13 September 2012

Czy można gotować FIMO?

Jako że ostatnimi czasy spaliłam calą blaszkę moich wyrobów, tak więc tym razem postanowiłam ugotować FIMO. Tak, wiem, nietypowe, jednak możliwe. Jednak kilka zasad na początek, aby gotowanie było jak najbardziej owocne.
1. Elementy muszą być dobrze przymocowane, inaczej grozi im rozpad, a modelina musi byc  dobrze wyrobiona inaczej może popękać.
2. Gotujemy nie na pełnym gazie, a na średnim, tak aby nie pojawiały się wielkie bąble, które przenoszą modelinę, a takie drobne.
3. Jeśli pojawia się biały nalot, wystarczy wytrzeć i polakierować. Mi osobiście udało się uniknąć białego nalotu, jednak i tak polakieruję, aby zabezpieczyć wyrób.
4. Gotować ok 15-30 minut. Na szczęście w przypadku przedłużonego czasu, nie grozi nam spalenie modeliny ;D
Ja jestem zadowolona z wyniku ;)

Wybaczcie mi także ostatnią nieobecność. Pracuję w dzień i czasu jak na lekarstwo. Ciężkie jest życie studenta, jak nie praca, to szkoła. A często i oba. Na szczęście jeszcze trochę wakacji, a w piątek mam wolne ;) Już nie mogę się doczekać.
Na koniec mój szczur o wdzięcznym i oryginalnym imieniu Szczur. Kupiłam go ponad półtorej roku temu, jeszcze jak mieszkałam w akademiku, w którym nie można trzymać zwierząt, ach uwielbiam łamanie zasad. Szczur siedzi sobie w swoim ulubionym miejscy, czyli w mojej szufladzie ;D
Plus, zdjęcia z mojej okolicy ;)



Mewy są tu wielkości małego psa. Ale są większe niż Yorki. Sięgają mi do kolan, a mam \
173 cm, więc mała nie jestem. 


A i nauczyłam się gotować sos do spaghetti, który nie jest z proszku ;) Wegetariańskie spaghetti Tabasco ;) Jestem z siebie dumna.


 A już jutro, a może dziś, porcja biżuterii ;)  Niech tylko wrócę z pracy ;)

6 comments:

  1. Nie słyszałam jeszcze o gotowaniu fimo. Jak na razie wydaje mi się to mniej trwałe.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mozna bez problemu gotowac, poniewaz fimo to masa termoutwardzalna, wiec utwardza ja temperatura, a jako ze woda jest goraca to i fimo utwardza sie bez problemu ;)

      Delete
  2. Ja cały czas gotuję modelinę, jeszcze nigdy nie piekłam. Ale uważam że lepiej gotować, bo krócej schodzi i w ogóle ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dokladnie, zawsze jest ryzyko pekniec, ale mi udalo sie uniknac ;)

      Delete
  3. nie wiem o co chodzi ale zawsze myślałam, że gotowanie modeliny jest powszechnie znane i wgl, przecież mnóstwo osób ją gotuje ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mi tez sie tak wydawalo, ale bardzo malo osob wie, ze mozzna gotowac FIMO, chociazby ze wzgledu na brak informacji na opakowaniu ;)

      Delete

Google+