1. Elementy muszą być dobrze przymocowane, inaczej grozi im rozpad, a modelina musi byc dobrze wyrobiona inaczej może popękać.
2. Gotujemy nie na pełnym gazie, a na średnim, tak aby nie pojawiały się wielkie bąble, które przenoszą modelinę, a takie drobne.
3. Jeśli pojawia się biały nalot, wystarczy wytrzeć i polakierować. Mi osobiście udało się uniknąć białego nalotu, jednak i tak polakieruję, aby zabezpieczyć wyrób.
4. Gotować ok 15-30 minut. Na szczęście w przypadku przedłużonego czasu, nie grozi nam spalenie modeliny ;D
Ja jestem zadowolona z wyniku ;)
Wybaczcie mi także ostatnią nieobecność. Pracuję w dzień i czasu jak na lekarstwo. Ciężkie jest życie studenta, jak nie praca, to szkoła. A często i oba. Na szczęście jeszcze trochę wakacji, a w piątek mam wolne ;) Już nie mogę się doczekać.
Na koniec mój szczur o wdzięcznym i oryginalnym imieniu Szczur. Kupiłam go ponad półtorej roku temu, jeszcze jak mieszkałam w akademiku, w którym nie można trzymać zwierząt, ach uwielbiam łamanie zasad. Szczur siedzi sobie w swoim ulubionym miejscy, czyli w mojej szufladzie ;D
Plus, zdjęcia z mojej okolicy ;)
Mewy są tu wielkości małego psa. Ale są większe niż Yorki. Sięgają mi do kolan, a mam \
173 cm, więc mała nie jestem.
A i nauczyłam się gotować sos do spaghetti, który nie jest z proszku ;) Wegetariańskie spaghetti Tabasco ;) Jestem z siebie dumna.
A już jutro, a może dziś, porcja biżuterii ;) Niech tylko wrócę z pracy ;)
Nie słyszałam jeszcze o gotowaniu fimo. Jak na razie wydaje mi się to mniej trwałe.:)
ReplyDeleteMozna bez problemu gotowac, poniewaz fimo to masa termoutwardzalna, wiec utwardza ja temperatura, a jako ze woda jest goraca to i fimo utwardza sie bez problemu ;)
DeleteJa cały czas gotuję modelinę, jeszcze nigdy nie piekłam. Ale uważam że lepiej gotować, bo krócej schodzi i w ogóle ;p
ReplyDeleteDokladnie, zawsze jest ryzyko pekniec, ale mi udalo sie uniknac ;)
Deletenie wiem o co chodzi ale zawsze myślałam, że gotowanie modeliny jest powszechnie znane i wgl, przecież mnóstwo osób ją gotuje ;)
ReplyDeleteMi tez sie tak wydawalo, ale bardzo malo osob wie, ze mozzna gotowac FIMO, chociazby ze wzgledu na brak informacji na opakowaniu ;)
Delete